مغز انسان ها از بیش از 170 میلیارد سلول عصبی (نورون) و تعدادی سلول غیر عصبی تشکیل شده است. قطعاً مطالعه و شناخت ویژگیهای این سلولها در شناسایی اختلالات و بیماریهای مرتبط با مغز و اعصاب بسیار حائز اهمیت است.
بالاخره در سال جاری، پس از مدتها تحقیق و مطالعه توسط دانشمندان در حوزه علوم اعصاب و نیز رشتههایی نظیر پزشکی، روانپزشکی و پیراپزشکی، محققان توانستهاند بزرگترین اطلس سلولهای مغز انسان را ایجاد کنند، که شامل بیش از ۳۰۰۰ نوع سلول میشود. این اطلس دقیقترین نقشهها را از نظر مکان، ساختار و همچنین عملکرد انواع سلولهای مغزی ارائه میدهد. علاوه بر این، این اطلس امکان ترسیم یک مسیر برای پیشگیری و درمان انواع مختلف اختلالات عصبی را فراهم میکند. پروژهی اطلس به عنوان بخشی از پروژهی BRAIN، که در یک دهه پیش توسط رئیسجمهور آمریکا، باراک اوباما، راهاندازی شده بود، توسط موسسه ملی بهداشت آمریکا تأمین میشود.
محقق ارشد موسسه مغز Allen در سیاتل و یکی از صد محققی که روی نقشههای مغزی کار کرده است (Ed Lein) در ارتباط با این اطلس نقشه مغز اینگونه اظهار نظر کرده است: "برای درک آنچه ما را به عنوان انسان منحصر به فرد میسازد و یا آنچه ما را به عنوان افراد متفاوت تمایز میدهد، و همچنین برای درک روند رشد مغز، نیازمند دستیابی به این نوع اطلاعات هستیم."
در حال حاضر، این اطلس در قالب بیش از 20 مقاله تحقیقی و به طور همزمان در سه ژورنال علمی Science، Science Advances و Science Translational Medicine منتشر شده است.
البته این پروژه هنوز تمام نشده است و محققان در حال مطالعه و تحقیق برای کشف انواع بیشتری از سلولهای مغزی و همچنین درک کاملتر از آنهایی که قبلاً کشف شده، هستند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این اطلس به لینکهای زیر مراجعه کنید:
1.https://www.scientificamerican.com/article/this-is-the-largest-map-of-the-human-brain-ever-made/
2.https://www.npr.org/sections/health-shots/2023/10/16/1205780690/largest-ever-map-human-brain-atlas-3000-cells-alzheimers-schizophrenia