زوال عقل یک بیماری مزمن عصبی است که باعث تخریب تدریجی عملکرد مغز و از دست دادن حافظه و تواناییهای شناختی فرد میشود. این بیماری معمولاً در افراد مسن شروع میشود و تدریجاً به تحلیل و تخریب سلولهای عصبی در مغز منجر میشود. زوال عقل، به طور معمول با نشانههایی نظیر فراموشی، اختلال در تمرکز و توجه، مشکلات در زبان و صحبت کردن، گم شدن در محل زندگی و تغییر در رفتار و شخصیت آغاز میشود. اما زمانی که این نشانهها با شدت بیشتری ظاهر میشوند و فرد به مرحلههای پیشرفتهتر زوال عقل وارد میشود، ماجرا متفاوت است.
یکی از چالشهای اساسی در مدیریت زوال عقل، پیشبینی زمانی است که فرد، مبتلا به این بیماری میشود. در سالهای اخیر، تلاش دانشمندان بر این بوده که با مطالعه و بررسی بیشتر این بیماری و آشنایی و کشف مکانیسمهای آن، پیشبینی و تشخیص این بیماری را سرعت ببخشند. در این مقاله، به بررسی و مطالعه یکی از این تحقیقات خواهیم پرداخت.
در یکی از جدیدترین مطالعاتی که در زمینهی بیماری زوال عقل انجام شده است، محققان مرکز علوم بهداشت دانشگاه تگزاس با همکاری همکاران در دانشگاه کالیفرنیا، دیویس و بوستون، یک مطالعه تصویربرداری MRI از مغز انجام دادند که در Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association منتشر شده است.
از آنجایی که در بحث تشخیص بیماریهای اعصاب و روان، پیدا کردن بیومارکرها و نورومارکرها بسیار ترند است، در این مطالعه هم محققان، نازک شدن ماده خاکستری قشر مغز را به عنوان یک بیومارکر بالقوه برای زوال عقل شناسایی کردند. در واقع، یافتههای این مطالعه نشان میدهد که اندازهگیری ضخامت ماده خاکستری با استفاده از MRI میتواند در تشخیص زودهنگام و مداخله زوال عقل، کلیدی باشد. در واقع، نازک شدن ماده خاکستری قشر مغز یا کورتیکال میتواند یک بیومارکر امیدوارکننده برای شناسایی افراد در معرض زوال عقل، 5 تا 10 سال قبل از آشکار شدن علائم باشد.
یکی از نکات مهمی که در این مطالعه مورد توجه است، این میباشد که شاید تصور شود این بیومارکر تنها برای یکی از زیر دستههای زوال عقل کارساز باشد، اما در حالی که زوال عقل میتواند نواحی مختلف مغز را تحت تاثیر قرار دهد، بیماری آلزایمر و زوال عقل frontotemporal بر قشر مغز تاثیر میگذارد و آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است. در نتیجه این تحقیق بر روی شایعترین نوع زوال عقل یعنی آلزایمر انجام شده است.
برای انجام این مطالعه، 1500 شرکتکننده مورد مطالعه قرار گرفتند. همچنین، داوطلبین این مطالعه از نژادهای مختلف شامل سفیدپوست، سیاهپوست و اسپانیایی بودند و به طور متوسط 70 تا 74 سال سن داشتند.
پیشبینی آلزایمر یک چالش مهم در حوزه بهداشت عمومی و سلامت روان و مغز است. استفاده از روشهای پیشرفته و جدید میتواند به ما کمک کند تا زمان بروز آلزایمر را در افراد ریسکدار را پیشبینی کرده و اقدامات پیشگیرانه مناسب را در نظر بگیریم. با توجه به پیشرفتهای اخیر در علم و فناوری، امیدواریم که روشهای دقیقتر و قابل اعتمادتری برای پیشبینی آلزایمر توسعه داده شود و بهبود بیشتری در مدیریت و درمان این بیماری به دست آید.
https://neurosciencenews.com/cortical-thiining-alzheimers-25512/