سردردهای میگرنی جزو اختلالاتی هستند که زندگی فرد را به شدت تحت تاًثیر قرار میدهند. میگرن chronic و میگرن episodic دو طیف از این اختلال هستند که توسط مدت زمان و دورههای سردرد مشخص میشوند (1). پاتوفیزیولوژی بیماری میگرن ناشناخته است و بیومارکرهای کمّی برای برسی آن تا بحال معرفی نشده است. به نظر میرسد سیگنال الکتروانسفالوگرافی (EEG) برای بررسی الگوهای مغزی مرتبط با میگرن مناسب باشد (2). بنابراین، هدف این مقاله، بررسی الگوهای مرتبط با میگرن episodic و chronic در سیگنال EEG به منظور آشنایی بیشتر با پاتوفیزیولوژی این بیماری است.
در این مطالعه، 10 فرد مبتلا به میگرن chronic، ده فرد مبتلا به میگرن episodic و 10 فرد بدون سابقه میگرن یا بیماریهای مغز و اعصاب (گروه کنترل) مورد مطالعه قرار گرفتهاند. تمامی افراد شرکتکننده در مطالعه زن و بدون سابقه مصرف دارو بودند. تشخیص میگرن توسط نورولوژیست تایید شده است. افرادی که تعداد حملات بیش از 15 روز در ماه را تجربه کردهاند در دسته میگرن chronic جای گرفتهاند و افراد با تعداد حملات کمتر از 15 روز در ماه، در دسته میگرن episodic قرار گرفتهاند.
از تمامی افراد، سیگنال EEG نوزده کاناله در حالت استراحت و با چشمان بسته به مدت 5 دقیقه ثبت شده است. پس از پیشپردازش این سیگنالها، توان مطلق و نسبی باندهای فرکانسی دلتا، تتا، آلفا و بتا از آنها استخراج شده است و از تستهای آماری جهت بررسی و تحلیل تفاوتهای این مارکرها بین دستههای مختلف استفاده شده است.
نتایج حاکی از آن است که هر دو گروه میگرن episodic و chronic افزایش معناداری در توان مطلق باند دلتا و توان مطلق و نسبی باندهای دلتا و تتا را نسبت به گروه کنترل داشتهاند. علاوه بر این، هر دو گروه مبتلا به میگرن نسبت به افراد گروه کنترل، کاهش معناداری را در توان نسبی باند آلفای در ناحیه frontal نشان دادهاند. همچنین، افراد مبتلا به میگرن episodic توان تتای بالاتری در الکترود Fz نسبت به افراد مبتلا به میگرن chronic را داشتهاند.
افزایش فعالیت باندهای فرکانسی دلتا و تتا در افراد مبتلا به میگرن را میتوان در اثر cortical hyperexcitability و تغییرات thalamocortical interactions دانست. علاوه بر این، کاهش فعالیت باند فرکانسی آلفا در ناحیه frontal را میتوان مرتبط با اختلال در inhibitory processes و اختلال در عملکرد cortical networks دانست که باعث افزایش پردازش حسی و احساس درد بیشتر میشود (3).
برای مطالعه این مقاله میتوانید به این لینک مراجعه کنید.
1- Pozo-Rosich P, Coppola G, Pascual J, Schwedt TJ. How does the brain change in chronic migraine? Developing disease biomarkers. Cephalalgia. 2021 Apr;41(5):613-30.
2- Kim SJ, Yang K, Kim D. Quantitative electroencephalography as a potential biomarker in migraine. Brain and Behavior. 2023 Dec;13(12):e3282.
3- Ehteshamzad S, Shkreli R. Abnormalities in EEG as migraine marker: a mini review. Journal of Biological Studies. 2023 May 10;6(1):220-9.