یکی از مهمترین ارگانهایی که با افزایش سن شروع به تحلیل میکند مغز میباشد. با شروع تحلیل مغز، بیماریها و اختلالات زیادی نیز شروع خواهند شد، اختلالاتی مانند زوال عقل و ... . در نتیجه، همهی ارگانهای بدن درگیر آن خواهند شد و زندگی فرد و حتی اطرافیان او تحت تأثیر آن قرار میگیرد. اما، مطالعات جدید نشان داده که فعالیتهای فیزیکی و ورزش و داشتن ارتباطات اجتماعی اثر محافظتی بر سلامت مغز افراد مسن خواهد داشت.
در یک مطالعه 12 ساله (longitudinal study) محققان روی قشر entorhinal مغز تمرکز کردند. این قشر مغز در یادگیری و حافظه نقش بسیار مهمی دارد و در بیماری آلزایمر هم بسیار آسیبپذیر میباشد. نتایج این مطالعه 12 ساله نشان داد که افزایش فعالیت فیزیکی و افزایش تعاملات اجتماعی باعث کاهش نازک شدن قشر entorhinal شده و در نتیجه عملکرد حافظه در مدت زمان طولانیتری در افراد مسن حفظ میشود. در نهایت، این مقاله بر اهمیت سبک زندگی فعال (هم جسمی و هم روانی) در حفظ سلامت مغز و عملکرد شناختی در دوران سالمندی تأکید دارد.
این مطالعه توسط تیمی از دانشگاه زوریخ انجام شده است و هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین ضخامت قشر entorhinal، عملکرد حافظه و فعالیتهای اوقات فراغت در بزرگسالان دارای سلامت شناختی بالای 65 سال بود و همانطور که ذکر شد، آنها به این نتیجه رسیدند که فعالیت بدنی و فعالیت اجتماعی neurodegeneration را کاهش میدهد.
همچنین، علاوه بر این مطالعه، بسیاری از مطالعات دیگر نیز نشان دادهاند که فعالیت بدنی منظم بر بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، سرطان، فشار خون بالا و چاقی اثر پیشگیرانه دارد.
باید در نظر داشت که نتایج چنین مطالعاتی در کار بالینی و درمانی تأثیر بسیاری خواهد داشت و پزشکان، روانپزشکان، روانشناسان و افراد مشغول به کار در حوزهی درمان میتوانند با ارائهی چنین توصیههایی به بیماران خود، نقش به سزایی در حفظ سلامتی بیماران داشته باشند و بدین طریق نیز رسالت خود را به سرانجام برسانند.