در قسمت اول مقاله "چرا در نقشه مغزی در کنار دیتابیس نرمال باید از دیتابیس پاتولوژیک هم استفاده کنیم؟" به اهمیت و چرایی استفاده از دیتابیس پاتولوژیک در کنار دیتابیس نرمال در تحلیل نقشه مغزی اشاره شد. در این قسمت، قرار است بررسی کنیم که دیتابیس پاتولوژیک مناسب هر گروه بیماری را چگونه بدست آوریم. آیا ستاپ یا نرمافزاری وجود دارد که این دیتابیسها را در اختیار دارد و در گزارشهای نقشه مغزی خود از آنها استفاده میکند و تحلیلها را بر اساس هر دو پایگاه داده نرمال و پاتولوژیک ارائه میدهد؟
با توجه به اینکه تیم QEEGhome یک تیم پزشکی-مهندسی است که بیش از ده سال است که در زمینه نقشه مغزی فعالیت دارد، خلاء نبود ارزیابیهای مبتنی بر دیتابیس پاتولوژیک را در تفسیر نقشههای مغزی قدیمی احساس کرد و لازم دانست که در تحلیل نقشه مغزی، در کنار دیتابیس نرمال از دیتابیس پاتولوژیک هم استفاده کند. بنابراین، اقدام به جمعآوری دادههای پاتولوژیک ایرانی نمود. این دادهها در کلینیکهای مختلف ایران و با همکاری پزشکهای مختلف جمعآوری شدند. نکته مهم این است که دادهها از افرادی جمعآوری شدهاند که دارو مصرف نمیکردند. و در کنار EEG پرسشنامههای معتبری هم که در مقالات مختلف روایی و پایایی آنها بررسی شده و در ارزیابی روانشناختی بیماریها شناخته شده هستند، از بیماران اخذ شده است. میتوان گفت، دیتابیسهای پاتولوژیک QEEGhome جزو اولین دیتابیسهای پاتولوژیک ایران و جزو معدود دیتابیسهای پاتولوژیک جهان میباشند.
برای اینکه سایر افراد علاقهمند نیز بتوانند از اطلاعات مقایسه سابجکت خود با دیتابیس پاتولوژیک ایرانی بهره ببرند، تیم QEEGhome در ریپورتهای نقشه مغزی خود، بر حسب تشخیص اولیه بالینگر، صفحاتی با نام صفحات ارزیابی پاتولوژیک تولید میکند. این صفحات بر حسب شرایط سنی بیمار، فعلاً در چهار دسته اختلال dementia، mood disorders، ADHD و adult ADHD تولید میشود که البته صفحات پاتولوژیک سایر اختلالها نیز در حال توسعه هستند.
اطلاعات موجود در این صفحات، بر حسب مطالعات روز دنیا و مطالعاتی که تیم QEEGhome انجام داده و در کنفرانسها یا مجلات معتبر ارائه شده است، طراحی شدهاند. به عبارتی، مارکرهای EEG مرتبط که میتوانند بین شدتهای مختلف اختلال افتراق ایجاد کنند، پیشآگهی در مورد روند بیماری یا پاسخگویی بیمار به دارو و درمانهای نوروتراپی را ارائه دهند و یا subtypeهای بیماری را جدا کنند، استخراج شدهاند و با استفاده از هوش مصنوعی و اطلاعات موجود در دیتابیس پاتولوژیک، الگوریتمهایی طراحی شده است که نتیجه آن، شکلها و نمودارهای موجود در صفحات پاتولوژیک است.
لازم به ذکر میباشد که در این بخش، مارکرهای غیرخطی که در نرمافزارهای تولید گزارش نقشه مغزی معمول از آنها استفاده نمیشود، در کنار مارکرهای فرکانسی یا خطی بکار برده شدهاند و اغلب اوقات این مارکرها در تلفیق باهم یک الگوریتم را طراحی کردهاند. زیرا همانطور که میدانیم، بیماری، بخشها و عملکردهای مختلف مغز را درگیر میکند و مارکرها هر کدام بخشی از این عملکردها را پوشش میدهند که تلفیق آنها در کنار هم نتیجه جامعی را حاصل میکند.
شما میتوانید نمونه گزارشهای نقشه مغزی QEEGhome را در لینک مربوطه مشاهده کنید. همچنین با ثبتنام در سایت QEEGhome و ارسال داده EEG بیمار خود، میتوانید گزارش نقشه مغزی او را بعد از نیم ساعت از صفحه شخصی خود را دریافت کنید. با کلیک بر روی لینکهای مربوطه به ویدئوهای آموزشی نحوه ثبت نام در سایت، ارسال داده و دریافت پاسخ دسترسی خواهید داشت.