مارکرهای نقشه مغزی دمانس در دیتابیس ایرانی (قسمت سوم)

7 ماه پیش

در قسمت اول سری مقالات "مارکرهای نقشه مغزی دمانس در دیتابیس ایرانی" به این موضوع اشاره شد که در جوامع اروپایی و آسیای شرقی، EEG slowing و کاهش پیچیدگی سیگنال‌های مغزی، مارکرهای رایجی هستند که در بیماری آلزایمر مشاهده می‌شوند. همچنین در قسمت دوم سری مقالات "مارکرهای نقشه مغزی دمانس در دیتابیس ایرانی"  مارکرهای نقشه مغزی گروه پاتولوژیک آلزایمر در جامعه ایرانی مورد بررسی قرار گرفت و بیان شد که طبق پژوهش‌های تیم QEEGhome، نقشه مغزی جامعه آلزایمر ایرانی، کاهش توان در باندهای فرکانسی آلفا و آلفای بالا، افزایش توان در باندهای فرکانسی دلتا و تتا و کاهش پیچیدگی سیگنال‌های مغزی را نشان می‌دهد. حال می‌خواهیم بررسی کنیم که این تغییرات در کدام لوب‌های مغزی از نظر آماری معنادار است. و مهم‌تر از آن، چگونه می‌توان معیار پیچیدگی را در سیگنال‌های مغزی بدست آورد.

مطابق شکل زیر که توزیع p-value این مارکرها را در نواحی مختلف مغزی نشان می‌دهد، می‌توان گفت، افزایش توان باند فرکانسی دلتا عموماً در ناحیه پس سری (occipital) معنادار است و افزایش توان فرکانس باند تتا علاوه بر ناحیه occipital در نواحی گیجگاهی(temporal) و آهیانه‌ای (parietal) سمت چپ نیز مشاهده می‌شود. همچنین، کاهش توان باند آلفا در تمامی لوب‌های مغزی معنادار است، در حالی که، کاهش توان باند آلفای بالا، در الکترودهای Cz و T3 معنادار نمی‌باشد. همچنین، کاهش پیچیدگی سیگنال‌های مغزی در نواحی temporal و parietal از نظر آماری معنادار می‌باشد.

حال این سوال مطرح می‌شود که چگونه می‌توان پیچیدگی سیگنال‌های مغزی را بدست آورد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، پیچیدگی سیگنال‌های مغزی با استفاده از روش‌های محاسباتی ریاضی و توسط مارکرهایی مانند آنتروپی، و بعد فرکتال (fractal dimension) قابل محاسبه است. ولی این مارکرهای ارزشمند متأسفانه در ریپورت‌های قدیمی و رایج نقشه مغزی، موجود نمی‌باشند.

تیم QEEGhome این افتخار را دارد که همگام با ریپورت‌های نقشه مغزی روز دنیا، در گزارش‌های نقشه مغزی QEEGhome این مارکرها را نیز ارائه دهد. علاوه بر آن جهت تحلیل آسان‌تر کاربران، ریپورت‌های نقشه مغزی QEEGhome دارای صفحه ارزیابی پاتولوژیک بیماری دمانس نیز می‌باشند. این صفحه اطلاعات و مارکرهای قابل استفاده در این بیماری را با هوش مصنوعی تلفیق کرده و اطلاعات جامعی را در مورد این اختلال به بالینگر می‌دهد. جهت مشاهده نمونه گزارش‌های نقشه مغزی QEEGhome می‌توانید به این لینک مراجعه کنید.

ارسال شده توسط :
منتشر شده در: QEEG Home